Z tej mąki będzie chleb.
Jak stworzyć system graficzny, który będzie charakterystyczny, silny i kolorowy, a przy tym wykorzystywał ledwie dwie farby? Jak w dodatku sprawić, by koszt torebki wraz z nadrukiem mieścił się w kilku groszach?
Logo młyna jest trochę oldschool’owe, wręcz GS’owskie. Celowo. Chcieliśmy, by kojarzyło się z czymś znanym i zrozumiałym. Opakowania, za to, są nowoczesne i odważne. Paradoksalnie – sa bardziej kolorowe, niż standard rynkowy mimo, że zgodnie z założeniami, stosują tylko dwie farby.
Jak zawsze szczególną uwagę, zwróciliśmy na architekturę informacji. Ta ma swoją gradację. Co? Mąka. Jaka? Uniwersalna. Do czego się nadaje? Do pierogów, makaronu, klusek itd. Według takiego schematu opisane są wszystkie mąki Młynu Grodziec. Dla bardziej świadomych konsumentów wyraźnie oznaczyliśmy rodzaj przemiału. Trzymając się takiej zasady pomagamy klientom. Tak opisanego produktu nie pomyli nawet facet wysłany do sklepu, uzbrojony w kartkę z napisem „mąka na pierogi”.
Przepis na ciasto na pizzę.
Chcesz wiedzieć jak przygotować znakomite ciasto na pizze? Oto przepis jaki znajdziesz na mące Młynu Grodziec typu 750. To przepis na 4 pizze.
Czego potrzebujesz?
- 600 g mąki 750
- 360 g wody
- 25 g drożdży świeżych albo 8 g suchych
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
Trzy kroki do znakomitego ciasta.
- 1) Nalej wodę do głębokiej misy, dodaj drożdże, cukier i 50g mąki. Przykryj miskę wilgotną ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans. Po kwadransie zobaczysz spieniony zaczyn. Dodaj sól, pozostałą mąkę i oliwę.
- 2) Wymieszaj zgrubnie (jeszcze nie musisz łączyć składników na gładką masę). Ponownie przykryj misę wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
- 3) wyrób ciasto do postaci gładkiej masy i pozostaw do dalszego wyrastania. Pamiętaj o przykryciu misy wilgotną ściereczką albo folią spożywczą. Odstaw do wyrastania na conajmniej kolejną godzinę i... zrobione!
- Spody pizzy wyrabiaj na blacie posypanym mąką. Traktuj ciasto delikatnie - rozciągaj je, formuj delikatnie, by uwięzione w nim pęcherzyki powietrza pozostały na miejscu. Pizza z takim ciastem będzie pyszna, chrupka i prawdziwie włoska. Buon Appetito!